giovedì 15 maggio 2014

Alvar Aalto - Paimo Hospital 1929 - 1933


Alvar Aalto - Paimo Sanatorium

The Paimio Sanatorium, built in the early 1930’s in the southwest portion of Finland, demonstrates an appreciation for good design and the ambition to create healing environments that emulate nature. Visitors will be impressed by the comprehensive design strategies that the architect used when planning the facility over 70 years ago.
The hospital, which was originally designed and built for patients with tuberculosis, is carefully sited among pine trees fitting the hospital’s functional requirement of isolation.
Alvar Aalto, one of the most recognized architects of the 20th century and a native of Finland, was the winner of the 1927 architectural competition to plan the facility. He designed the sanatorium with not only the patient with tuberculosis in mind, but also as his primary inspiration.

The details incorporated into the building design by Aalto illustrate many of the evidence-based design strategies published in recent years.
Patients generally stayed in the sanatorium for long periods where a common treatment method for tuberculosis was daily exposure to the open air, therefore the hospital design had to allow for access to the exterior.
To address these aspects of the illness and its treatment, Aalto designed a large roof terrace with extensive views of the forest, allowing sick patients to be taken in their beds up for fresh air as part of their daily routine.
Ground Floor
He planned winding paths on the hospital grounds and incorporated water features, which encouraged patients to take walks. A sun balcony was added at the end of each patient floor and oriented directly southward, with the intention for bedridden patients on the balconies to get as much natural light as possible


Nessun commento:

Posta un commento